sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Muumit Torrelorcalla -sarjakuva

Tiesitkö että Muumit-sarjakuvissa on vietetty paheellistakin elämää?

Sarjassa "Muumit Torrelorcalla" Muumit käyttävät LBJ-pillereitä (eli huumeita) ja päätyvät tuijottamaan kuuta. He harjoittavat salapolttoa, pitävät baaria ja antavat "kielitunteja". 



Muumipeikko-sarjakuvat on alun perin tehty englannin kielisenä syndikaatille, joka toimitti ne ne Evening News-sanomalehteen. Kun Tove Jansson lopulta kyllästyi piirtämään sarjaa, hän periytti tehtävän veljelleen Larsille. Lars vei sarjoissaan Muumit seikkailemaan Muumilakson ulkopuolelle.
Muumit Torrelorcalla on Lars Janssonin piirtämä sarja, se on ensimmäisen kerran julkaistu v. 1967.

Nämä vanhat Muumi-sarjakuvat ovat mielestäni loistavia. Niistä löytyy yhteiskuntakritiikkiä ja -havaintoja, jotka ovat vieläkin päteviä.

Sarja löytyy teoksesta MUUMIPEIKKO 18. Kirjaa ei ole tällä hetkellä Suomessa saatavilla edes divareista.  Sarja löytyi kuitenkin netin syövereistä, sen voi lukea täältä. Teos löytyy myös kirjastoista, joissakin kirjastoissa jopa lasten osastolta.

Juoni:
Muumitalon jääkaappi menee rikki. Muumipappa yrittää korjata jääkaapin, ja luuleekin saaneensa sen toimimaan. Jääkappi syttyy palamaan. Muumipappa yrittää ostaa uuden jääkaapin, mutta hämmentyy uusien jääkaappin mallien piirteistä. Hän päätyy ostamaan siis jäitä.

Muumipappa huomaa lehdessä kilpailun, josta voi voittaa palkintosijoilla 2-10 jääkaapin keksimällä hyvän jääkaappia kuvaavan iskulauseen. Kun Muumipappa ja Muumipeikko menevät hakemaan palkintoaan postista kottikärryjen kanssa, paljastuukin, että he ovat voittaneet kilpailun ensimmäisen palkinnon, joka on matkalahjakortti Torrelorcalle. Muumit eivät aio ensin lähteä matkalle, mutta Muumipappa alkaa kuvitella matkaa höyrylaivalla loistoluokassa. Hän päättää, että perheen on lähdettävä Torrelorcalle.

Kun jääkaappiyhtiön edustaja tulee hakemaan heitä, käy ilmi, että matka tehdään lentokoneella. Kone on vanha, Wrightin veljesten lentämä kone. Turvavöiden kiinnityksessä Muumipappa tarttuu vahingossa naapuri-istuimella istuvan rouvan vyöhön, ja kaikki koneen matkustajat alkavat pitää häntä ahdistelijana.

Matka alkaa pettymyksillä. Matkaseurue joutuu kävelemään lentokentältä hotellille, merinäköala paljastuu tiiliseinäksi ja rannat ovat roskaisia. Museokierroksella Muumit karkaavat turistiryhmästä. He etsivät paikallisia asukkaita oppiakseen tuntemaan paikan. He joutuvat tekemisiin PLOP-taiteilijoiden kanssa paikallisessa baarissa. Taiteilijat ja kirjailijat elävät kotimaan työttömyyskorvauksilla. He vieroksuvat Muumeja, jotka kertovat olevansa seuramatkalla.

Niiskuneiti päättelee, että baari on oopiumluola, ja tilaa neljä marihuanaa. Tämä herättää taiteilijoiden huomion, ja heidän käsketään tilata vaikka "teetä". Muumiperhe nauttii tilamaansa teetä, ja Muumipappa alkaa tuntea olonsa oudoksi. Muumimamma toteaa juoman olevan kuitenkin vain pelkkää intialaista teetä.

Muumipappa pyytää erästä taiteilijaa hankkimaan heille vähän "teetä". Hän kertoo, että sitä ei enää kukaan polta, vaan nykyään on käytettävä LBJ-pillereitä. Muumit popsivat LBJ-pillereitä, ja syövät niitä puoli kiloa.

He istuvat rannalla viikon katsellen kuuta. Kun Muumiperhe palaa hotelliin, heidän ryhmänsä on jo lähtenyt kotiin. Heillä ei ole rahaa palata kotiin. Perhe yrittää etsiä konsulaattia, mutta sisäänheittäjä vie heidät baariin. Toisen baarin pitäjällä ja sisäänheittäjä-baarinpitäjällä tulee riita siitä, kumpi saa kestitä Muumiperhettä. Tällä välin Muumiperhe poistuu paikalta ja lähtee etsimään konsulia.

Kun konsuli kuulee, että turisteja odottaa häntä, hän väittää ettei osaa Muumilaakson kieltä ja ripustaa oveensa lapun "Suljettu korjauksen vuoksi".

Muumipappa huomaa perheen olevan kauheassa pulassa. Mustekala hyökkää Muumipapan hännän kimppuun. Turistit nappaavat mustekalan ja haluavat pitää mustekalakekkerit. Muumipappa yrittää tainnuttaa mustekalan lyömällä sen kiveen, mutta mustekala ruiskuttaa mustetta hänen päälleen.

Turistit levittävät sanaa, että Muumeilla on rantajuhlat. Kun mustekalakeitto on valmista, jonossa on niin monta syöjää, että Muumiperhe jaa nuolemaan näppejään.

Muumipappa ostaa rahaa hankkiakseen baarin luotolla. Baariin unohdetaan ostaa juotavaa, mikä olisikin ollut vaikeaa ilman rahaa. Muumiperhe etsii rojuja ja Muumipappa rakentaa niistä kotipolttolaitteen. Hän olettaa, että kotipoltto on kiellettyä vain hänen kotimaassaan.

Poliisi on saanut vihiä kotipoltosta, ja Muumiperhe joutuu piilottamaan laitteensa. He vievät pannun Foinikialaisten katakombeihin. Viranomaiset luulevat, että tulivuori on aktivoitunut, kun pappa keittää Manhattanin dynamiittia. Pappa heittelee valmiit viinapullot muumipeikolle ja ne viedään baariin. Oletettavasti salapolttopannu on sammutettu.

Baari avataan ja sinne ei tule ketään. Kun viranomaiset huomaavat, että tulivuoren purkaus (eli salapolttolaite) on ohitse, he ryntäävät paikallisten kanssa ainoaan auki olevaan, Muumipapan, baariin. Muumimamma on unohtanut laimentaa Manhattanin dynamiitin, ja kaikilta asiakkaat kaatuvat kanveesiin.

Seuraavana päivänä Muumit huomaavaat, että heidän baarinsa päälle rakennetaan toista kerrosta, ja heidän baarinsaa romahtaa lyttyyn sen alle.

Seuraavaksi Niiskuneiti keksii ruveta antamaan kielitunteja. Asiakkaat ymmärtävät kielitunnilla aivan jotain muuta kuin kielen opiskelua. Niiskuneiti nolostuu ja käskee Muumipeikon jatkaa kielituntien antamista. Asiakas lähtee kuitenkin heti, kun Muumipeikko astuu huoneeseen. Muumipeikon ja Niiskuneidin välille syntyy riita kielituntien antamisesta.

Muumipappa haluaa mennä syömään, mutta heillä ei ole rahaa ruokaan. Muumimamman käsilaukun pohjalta löytyy sen verran rahaa, että he voivat ostaa kauraryynejä. Kun Muumimamma on keittänyt puuron, turistit haluavat ostaa sitä, koska he haluavat samanlaista ruokaa kuin kotonakin. Rahaa on niin paljon, että Niiskuneiti voi käydä ostamassa haluamansa hatun. Hattu on saman tyylinen, mitä Torrelorcan poliisit käyttävät.

Muumimamman puuro paljastuu menestykseksi turistien keskuudessa. Kun poliisi huomaa ruokabisneksen, hän kysyy Muumimammalta työlupaa. Nähdessään Niiskuneiden uuden hatun hän toteaa sen olevan virkamiehen univormun halventamista, ja yrittää pidättää muumit ja haluaa takavarikoida puuron.

Seuraavaksi Muumipappa yrittää toimia oppaana. Hän vie turistit härkätaisteluun. Härkätaistelun järjestävät ovat odottaneet Muumiperhettä avaamaan Corridanin. Muumipeikko epäilee, että he ovat lupautuneet tähän, kun ovat syöneet LBJ-pillereitä. Niiskuneiti löytää punaisen samettiviitan ja kietoo itsensä siihen. Muumipappa valmistaa puheen.

Muumipappa on aloittamassa puhetta, kun härkä lasketaan areenalle. Niiskuneiti juoksee härkää karkuun kietoituneena punaiseen muletaan. Muumimamma lainaa yleisöstä sateenvarjon ja lyö sillä härkää. Tästä järjestävät vimmastuvat ja käskevät soittaa eläinsuojeluyhdistykseen. Muumiperhe uhataan karkoittaa. Muumipappa pyytää karkoitusta. Kun lentokenttävirkailija kuulee, mitä Muumiperhe on tehnyt, hän järjestää heti pikaisen lennon.

Muumiperhe hyppää lentokoneesta Muumilaaksoon. Vilijonkka näkee laskeutuvat Muumit ja toteaa "Totta kai! Seuramatkallakin he keksivät jotain merkillistä. "




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti