torstai 18. kesäkuuta 2015

Samuli Huttusen synnyinlahja

Samuli Huttusen synnyinlahja


Kalle Isokallion kirjat ovat mielestäni parhaita yhteiskuntaopin oppikirjoja suomalaisesta vallankäytöstä. Niissä veijaritarinan sisään on leivottu näkyviin, miten maassamme vallan naruista vetelevät aivan muut tahot kuin meidän tavallisten pulliaisten luulemat eduskunta ja hallitus. Isokallion teoksista huomaa, että hän on ollut Nokian varapääjohtajana yhteiskuntamme näköalapaikalla,

Nyt kun Arto Paasilinnasta ei enää ole kirjoittajaksi, Isokalliosta on mielestäni tullut veijaritarinoiden osalta hänen manttelinperijänsä. Tekniset faktat ovat teoksissa aina pilkulleen oikein. Pohdiskelevaa yhteiskuntakritiikkiä Isokallio leipoo teoksiinsa aina, välillä jopa häiritsevän päälleliimatusti.

Kirjassa seikkailevat jo edellisistä teoksista tutut Samuli Huttunen (suomalainen keksijä) ja Vasili Vissarov (venäläinen oligarkki). Mukana on muitakin edellisistä kirjoista tuttuja hahmoja.

Jumala yrittää enkeliensä avulla auttaa Samulia ja Vasilia yhdistämään voimansa, jotta he voisivat auttaa omia maanmiehiään. Seikkailun rytinässä Jumala joutuu mm. hajottamaan Neuvostoliiton, yhdistämään Saksat ja siirtämään Kiinan markkinatalouteen.

Tarinassa tarkkailevaa ja välillä operatiivistakin näkökulmaa edustavat suojelusenkelit Basileios Suuri ja Arkkienkeli Mikael. Jumala on käynnistämässä globalisaation ja rakennemuutoksen takia taivaassa suurta organisaatiomuutosta, ja sen takia ortodoksinen ja luterilainen enkeli joutuvat ensimmäisiksi koekaniineiksi kaitsemaan uskontokunnat ylittäen Samulia ja Vasilia.

Kun samassa tarinassa esiintyvät KGB ja Kemiön Konepaja, veijarimaisen tarinan peruspalikat ovat kasassa. Mukaan on leivottu myös pikkuisen romantiikkakin.

Pidin kirjasta asteikolla 0-10 noin kahdeksikon verran. Viihdyttävää, pohdiskelevaa tarinankerrontaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti