perjantai 20. toukokuuta 2016

Millaista on olla eläin?

Helena Telkänranta

Telkänranta on eläinten käyttäytymistä tutkiva evoluutiobiologi ja palkittu tiedetoimittaja.

Kirja avaa eläinten kokemusmaailmaa loistavalla tavalla. Siinä kerrotaan aisteista, joita on eläimillä mutta ei ihmisillä. Magneettiaisti ja ultraviolettinäkö ovat näistä yleisimmät.

Eläinten tietoisuustutkimuksesta Telkänranta kertoo uusinta tietoa. Mm norsu tutkii itseään pelitestissä peilistä, kunhan tutkijat ensin keksivät teettää norsun kokoisen peilin.

Kalojen tunne-elämä oli itselleni uusi aihe. Samaten uutta tietoa oli kalanpoikasten opettaminen pelkäämään petokalaa, ja se, että oppiminen ei siirtynyt parveen, jos opetettuja kaloja oli puolet parvesta. Kun opetettujen kalojen määrää vähennettiin parvissa, opittu toiminta tarttui muihinkin parven kaloihin.

Linnuista on jo kauan tiedetty mm. korppien kekseliäisyys. Nyt on huomattu, että jotkut lintuyksilöt osaavat käyttää  myös työkaluja.

Eläimen leikin tunnistamiseen leikiksi on kehitetty menetelmä. Joskus ihmisestä leikiltä näyttävä toiminta voikin olla stereotyyppistä toimintaa, jota eläin tekee pakonomaisesti esim. stressin, kivun tai pelon takia.

Kirjassa käsitellään myös kalan kiputuntemusta ja kerrotaan tutkimuksesta, missä tutkitaan variksen pelkokokemusta. Käsitellään myös eläinten sosiaalisuutta ja sen tarkoitusta evoluutiossa.

Mielestäni kiinnostavinta kirjassa oli tutustua tutkijoiden kehittämiin erilaisiin menetelmiin, joilla erilaisia toimintoja ja tunteita on tutkittu.

Kirja on kirjoitettu kiinnostavasti ja mukaansatempaavasti.

Voin suositella lämpimästi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti